İstiridye Mantari

İstiridye mantarı ülkemizde dogada sonbahar mevsiminde kayin veya kavak agaclarinda yetisen ve bu sebeble halk arasinda kavak mantarı, kayın
kavak mantarı
İstiridye Mantarı
mantarı olarakta adlandirilan bir mantar cesididir. Protein olarak cok zengin olmasindan dolayi kirmizi ete tadi cok yakindir ve diger mantar cesitlerinde oldugu gibi kalori orani cok düsüktür.

İstiridye mantarı dogadaki iklim kosullari saglandigi taktirde kültür ortaminda kolaylikla yatirimcilar tarafindan yetistirilebilecek bir mantardir.Kültür ortaminda nasil yetistirilebilecegini asagida detayli bir sekilde sizler ile paylasacagiz.

Kültür ortaminda kolaylikla yetistirilebilecegini söylememize ragmen elbette her isin kendine has zorluklari ve püf noktalari var. Bende mümkün oldugu kadar sizinle bu zorluklarin üzerinden nasil gelinebilinir ,  kendi tecrübelerimi sizinle paylasacam.

İstridye Mantarı Kültür ortaminda Nasil yetistirilir?

Öncelikle bu isi hobi olarak mi yoksa gercekten para kazanilacak bir yatirim olarak mi yapmak istediginize karar vermeniz gerekmekte.Hobi olarak istiridye mantarı yetistirmek istiyor iseniz bunu zaten internetteki bir cok sayfadan edinecek oldugunuz bilgi ile deneme yanilma yöntemiyle yapabilirsiniz cünki bu size cok büyük maddi kayip getirmeyecektir. Ama İstiridye mantarını yatarim amacli para kazanmak icin düsünüyor iseniz , ise baslamadan önce cevrenizde ürünün pazar analizini yapmaniz gerekir cünki ürün hasat edildikten sonra raf ömrü en fazla 6 gündür. Yani sizin iyi bir ürün yetistirmenizin dahilinde ürününüzü hemen pazarliyabileceginiz bir imkaniniz olmasi gerekir.Bunlar ise baslamadan önce önemli olan bilgiler simdi gelelim istiridye mantari kültür ortaminda nasil yetistirilebilir sorusuna.

Ben sizlere burada 75 metrekaralik bir mantar odasi ile anlatim yapacam. 75 metrekare alan hakkinda kisa bilgiler vericem simdi size bu bilgiler asagida bizlere teknik olarak yardimci olacak.

75 metrekare alan  uzunlugu 15m , genisligi 5m, ve yüksekligi 3m ortalama.

75 metrekare alan icerinde yaklasik 225 metreküp hava bulunur.

75 metrekare alani  bir klima ile iklimleme yapabilirsiniz.Yani 25 C dereceye kadar isitabilir veya 17C dereceye kadar sogutabilirsiniz.

75 metrakare lik alanin icerisine 14 raf demir sistemi yerlestirilebilir.
İstiridye Mantarı

Fotografta görüldügü gibi bir rafi 3'e bölüp her bir siraya 10 adet olmak üzere bir rafa 30 adet kompost  torbasi koyabilirsiniz.Toplamda 14 adet rafa 410 Torba kompost yerlestirebilirsiniz. Bir torba 10 kilo yas kompost almakta (Torba boyutlari 90×50×50).

Bu sekilde 75 metrekare alana 4100 kg yas kompost koymus olursunuz.

Kompost Nedir?
Kompost, istiridye mantarının gerekli nem kuluckaya yatip daha sonra bu ortamdan yetisip olgunlasana kadar icinde mantarin gerek duydugu besin ve maddelerin bulundugu kati karisimdir. Bu karisim mantar miseli, Saman , pamuk curufu, aycicek kabugu , bugday kepegi vs kati maddeler olusur. Ülkemizdede bu kati maddelerden en cok yaygin olarak pamuk curufu veya bugday samani kullanilir.

Kompost Nasil hazirlanir?
Ben size Bugday samani , bugday kepegi ve mantar miselinden olusan kompost yapimini anlatacam.
Bugday samani istiridye mantarini kulucka döneminde zarar verebilecek olan organizma ve bakterilerden temizlenmelidir. Bunun icin en uygun yöntem samani sicak pastorizasyon yapmak olsada ticari acidan yapilan yatirimlarda en uygun ve hizli olan sistem kimyasal pastorizasyondur.
Saman balyalari istiridye mantarinin yetisebilecigi uygun nem ve kimyasal pastoritasyon icin daha önceden hazirlanmis olan  ici su dolu havuza , saman balyasi tamamen suyun icinde olacak sekilde batirilir. Havuza icerisindeki
Su miktarina göre Kimyasal
Saman balyalarinin nem icin ve kimyasal pastorizasyon
icin su havuzlarinda bekletilmesi
eklenir ve saman balyalari hem sterilizasyon icin hemde gerekli nemi icerisine alabilmesi icin 6 saat su icerinde bekletilir. Daha sonra sudan cikarilan saman balyalari fazla suyun süzülmesi icin bekletilir.Bu esnada önemli 73% neme sahip olmasidir yani saman elle sikildiginda su akmiyor olmasidir.

Fazla suyunda kurtulan saman balyalari temiz bir naylon üzerine alinarak acilir ve güzel bir sekilde naylon üzerine dagitilir.
Saman balyalarinin acilmis hali
Ayni pastorizasyon bugday kepegi icinde uygulanir. Sterilize edilmis olamis olan bugdag kepegi samana homojen olacak sekilde karistirilir. Kompost 95% saman + 5% bugday kepegi olacak sekilde bu iki karisimin net agirliginin 2,5% oraninda mantar miseli ilave edilerek hazirlanir. Yani kaba 9,5 kg saman + 500 gr bugday kepegi ve 250 gr istiridye mantar miseli olarak karistirlir.

Olusturulan bu karisim siyah torbalara doldurularak torbalarin agizlari sikica baglanir ve odadaki yerine asilir. Torbalar oda karanlikta bekletilmelidir. Cünki istiritye mantari kulucka döneminde isiga ihtiyac duymaz , isiksiz ortamda daha iyi bir kukucka dönemi gecirir. Yukarida 75 metrekare odadan bahsettigimiz icin tüm oda dolduktan sonra yani ortalama 410 torba kompost hazirlanip asildiktan sonra vakit kaybetmeden torbalarin üzerine bolca hava delikleri acilmalidir. Bunu bir tahta üzerine sabitlemis oldugunuz 8 veya 9 adet cam civisi yardimi ile yapabilirsiniz. Oda sicakligini 24C derece ve ortam neminin 75%-85% oraninda olmasina dikkat ediniz. Bu uygun ortam icerisinde istiridye mantari misellerinin kulucka dönemi 25-30 gün sürmektedir. Torbalari ilk odaya astiginiz günden 15 gün sonra torbalarin üzerine 2 veya 3
kayın mantarı
Şekil 1
santimetrekare büyüklügünde mantar delikleri aciniz. Bu acmis oldugunuz deliklerden kulukca dönemi sona erdikten sonra bebek mantarlar cikmaya baslayacak.
Şekil 1 de görüldügü gibi. Bu bebek mantarlara ayni zamanda pin de denilmekte.




Kulucka dönemi asagidaki bir kac resimle sizlere göstermek istiyorum. Eger imkaniniz olur ise bir kac seffaf torba yapmaniz kulucka dönemini gözetim altinda tutmaniza faydali olacaktir.


Bu resim kompostun 2. Gününden.
İstiridye mantarı





Bu resim kompostun 5. Gününden.
İstiridye Mantarı





Bu resim kompostun 7. Gününden.





Bu resim kompostun 10. Gününden.





Bu resim kompostun 13. Gününden.





Bu resim kompostun  17. Gününden.





Bu resim kompostun 20. Gününden.


Video Mantarhaneden;




Bu sekilde kompostun kulucka dönemi sizlerin kontrolü altinda olur ve diger torbalarida yine acmis oldugunuz mantar delikleri sayesinde herhangi bir hastalik yada küf olusumu olup olmadigini kontrol edebilirsiniz. İstiridye mantari diger mantar türlerine göre hastaliklara daha dayanikli bir mantarda ve kulucka döneminde genelde hijyen kurallarina dikkat edilmedigi zaman yada saman iyi sterilize edilmedigi zaman yesil küf görülmekdedir. Onun icin kompost hazirlama esnasinda hijyenik eldivenler kullanilmali ve kulucka döneminde oda kapisinin cok fazla acilip kapanir olmamasina dikkat edilmelidir.
Kulucka evresinde mantar miselleri faliyete gecerek tüm torba icerine dahilirlar ve seffaf torbada gördügünüz üzere kompost torbalari beyaz bir hal alir artik bu devreden sonra yapmaniz gereken acmis oldugunuz mantar deliklerinden bebek mantarlarin cikmasini beklemek olacak.

İstiridye mantarinin kompostan cikmasi.
Uygun ortam sartlari saglanip kulucka dönemini tamamlayan mantar acilan deliklerden bebek mantarlar halinde cikmaya baslar.

Odada bulunan torbalarin 50% sinden fazla bir bölümünde bebek mantarlar görülmeye baslandigi zaman oda sicakligi 15-18C dereceye düsürülmeli, odanin nem orani kontrol altina alinarak 70%-80% araliginda olmalidir.  Her 10 dakikada bir 2,5 dakika havalandirilmali.






Havalandirma gelismekte olan istiritye mantarinin oksijen ihtiyaci icin cok önemlidir. Ayrica iceride biriken karbondioksit ve mantar
sporu istiridye mantarinin gelisimini olumsuz etkiliyirek verimsiz bir hasada neden olabilir. Havalandirma icin 75 metrekare alanin ihtiyac duydugu odanin giris tarafanina yerde 1,80 m veya 2 m yüksege saatte 2500 metreküp hava üfleye bilen bir fan sistemi ayni zamanda odanin arka tarafina yerden 80 cm yüksege saatte 2500 metreküp hava cekebilen bir fan sistemi kurulmalidir. Bu sitem 75 metrekarelik bir alanda yeterli bir hava akimini saglayarak kaliteli bir ürün alabilmenizi saglar.


Havalandirmayla birlikte yine iyi bir hasat icin güzel bir yaprak rengine ve yaprak genisligi elde edebilmek icin oda günde
yaprak mantar
12 saat aydinlatilmalidir. Aydinlatma odanin herhangi bir bölümünde bir gazete veya benzeri bir sey rahatlikla okunacak bir sekilde olmalidir.
Ticari olarak yapilan istiridye mantari üretiminde , kaliteli bir ürün elde edebilmek icin üretimin her safhasinda hijyene ve sonrasinda yukarida belirtmis oldugumuz noktalara dikkat edilmesi cok önemlidir.

Asagida sizlerle bir odamizin kulucka döneminden sonraki bir kac fotografini paylasiyorum.











Tabiki burada bir üretimin güzel bir neticeyle sonuclanmasinin vermis oldugu mutlulugu anlatamam.
İstiridye mantari üretimi yapmak isteyen girisimci arkadalar bizim irtibata gecebilirler.Bu konuda kendilerine fazlasiyla destek olmaya haziriz. Irtibat icin E- mael  yada asagida bulunan yorum bölümüne yazabilirsiniz, sevgilerle.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Istiridye Mantarı Yetiştirme Maliyeti

İSTİRİDYE MANTARI MANTARHANE KURULUMU